Elsa, Maja och Nelly
1 av 2
Elsa, Maja och Nelly ger sig ut på haven tillsammans med sina föräldrar. Målet är att komma till Nya Zeeland och åka snowboard. Foto: privat
Lotta Kenttämaa och Jocke Burman
2 av 2
Lotta Kenttämaa tillsammans med Jocke Burman. Foto: Privat
Äventyr

Trebarnsfamilj från Åre seglar över Atlanten

Lotta Kenttämaa: Målet är Nya Zeeland och att åka bräda
11 min

Familjen Burman-Kenttämaa i Åre har sålt huset, bilen, möblerna - ja det mesta av sina ägodelar för att ge sig ut på sitt livs äventyr.

Den första juli ger sig familjen av för att uppfylla sin stora dröm, att segla över Atlanten till Nya Zeeland. I 5-6 år har de planerat för den stora resan och nu är det dags att ge sig av. Förra sommaren köpte de båten Kuheli, som är 10 meter lång, som just nu ligger och väntar i hamnen i Kalix där de ska starta om några veckor. 

Det är mamma Lotta Kenttämaa, pappa Jocke Burman och deras tre döttrar, som alla är under tio år, som ska samsas och leva på båten under det kommande året. 

– Det blir ju en utmaning som familj att leva på 10 meter så det gäller att hålla sams, säger Lotta.

Vad säger barnen?

– Jag vet inte om de förstår innebörden, de ser ju bara klarblått vatten, delfiner och allt det roliga. Men såklart kommer det att bli tuffa utmaningar också.

De har sålt sitt hus, bilen, möbler och det mesta av sina ägodelar för att få ihop pengar till resan. De har lagt upp en plan tillsammans med skolan så att barnen ska kunna hänga med i skolarbetet med hjälp av internet. De har köpt en satellittelefon för att kunna ha kontakt med anhöriga hemma och noga tänkt igenom säkerheten.

– Säkerhetstänket är det främsta för oss eftersom vi har barn. De kommer att ha flytvästar på sig med selar så att de sitter fast. Vi har införskaffat oss en satellittelefon, radar och all tänkbar utrustning som man kan ha rent säkerhetsmässigt, berättar Lotta.

Går allt som de tänkt sig är de framme i Nya Zeeland om drygt ett år, och då firar de med att åka snowboard.

– Hela familjen älskar att åka bräda.

Klicka på ljudlänken och hör Lotta berätta mera om resan.
Följ familjens äventyr via deras blogg som du hittar här: http://kuheli.com/

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".