Gränshandel

Norska gränshandeln fortsätter att öka

1:26 min

Gränshandeln mellan Norge och Sverige fortsätter att peka uppåt, dagsturerna till Sverige ökar och även handeln, det visar siffror från Statistisk sentralbyrå i Norge.

Norrmännen handlar allt mer i länet, det trots svagare norsk krona.

– Just nu har vi en positiv försäljningsutveckling, men i det långa loppet kanske det gör en stor skillnad, men på kort sikt tror jag inte att de tittar så mycket på vad den norska kronan är värd, säger Martin Svahn som är butikschef på Ica Åre.

Han är inte ensam om att tycka så. Även i flera andra butiker nära gränsen som Sveriges Radio Jämtland pratat med vittnar man om en fortsatt bra försäljning trots svag norsk krona.

Siffror från Statistisk sentralbyrå i Norge visar att dagsbesökarna utanför Bohuslän- och Värmlandsgränsen ligger stabilt på 1,2 miljoner de senaste åren. Däremot har handeln gått ner i samma område med en femtedel förra året jämfört med året innan.

Första kvartalet i år handlade norska dagsturister för 14 miljarder kronor utomlands vilket är en ökning med nästan tio procent jämfört med första kvartalet förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista