Monarki i periferi

Ny kung i Söderhavet

Det lilla öriket Tonga har fått en ny kung. Tupou VI besteg på lördagen tronen vid en ceremoni inför tusentals människor inklusive gäster från hela världen.

Eftersom det är förbjudet för tonganer att vidröra kungens huvud hade den pensionerade prästen D'Arcy Wood flugits in från Australien för att förrätta kröningen. Wood är född på Tonga.

Kröningen föregicks av en vecka av traditionella ceremonier och riter. De inleddes förra lördagen när kungen inför 150 framträdande tonganer drack den milt narkotiska drycken kava ur kokosskal för att bekräfta sin kungliga titel. Sedan har tonganerna festat i en vecka ända fram till kröningen.

Bland kröningsgästerna fanns Japans kronprins Naruhito och hans fru kronprinsessan Masako.

55-årige Tupou VI efterträder sin bror som avled 2012. Monarkin på Tonga har en historia som går 1 000 år bakåt i tiden. Tonga blev självständigt från Storbritannien 1970 och har 110 000 invånare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista