Sameradion och SVT Sápmi

Statens advokat DO-anmäld för att ha använt ordet lapp

2:04 min

Statens advokat i Girjasrättegången i Gällivare tingsrätt har blivit anmäld till Diskrimineringsombudsmannen.

Enligt anmälaren Göran Wessberger använde statens ombud ett språkbruk som skulle kunna vara hämtat från rasbiologins tider.

- Jag tycker inte att man uttrycker sig på så sätt, man går 100 år tillbaka och man går till 50-talet där vi höll på med rasforskningar och vi kallade människor för olika saker och det gör vi inte i Sverige idag tycker jag, säger Göran Wessberger.

Göran Wessberger bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Piteå och följde Girjasrättegången på distans i massmedia och läste i tidningen om hur statens advokat uttryckt sig.

I brevet till DO skriver Wessberger att Hans Forsell går 100 år tillbaka i tiden och ifrågasätter att en representant för svenska staten tilltalar en grupp människor, samer i det här fallet, på ett så nedvärderande sätt, gång på gång i en rättsal:

Ingen respekt för vår minoritet samerna utan ordet lapp pockar på gång på gång och ingen tillrättavisning sker av rättens ordförande. Detta kallar jag överhetens/statens diskriminering av sin egen befolkning.

Och Göran Wessberger menar att uttrycken är under all kritik.

- Staten ska ju vara någonting som är en hörnpelare i samhället och då ska man också uttrycka sig på så sätt att man har respekt för andra människor. Så jag tycker det var under all kritik.

Men Justitiekansler Anna Skarhed menade att användandet av ordet lapp inte var avsett som något kränkande, utan som ett sätt att redovisa den historiska bakgrunden, då det fanns lappskatteland och lappar i olika dokument. Hur ser du på den förklaringen?

- Det är ju det som är lite skrämmande, för om man åker till Amerika så säger man inte neger, det spelar ju ingen som helst roll hur många hundra år man går tillbaka så säger man inte det. Man säger inte zigenare heller och det är ju som jag skrev, samerna är ju en ursprungsbefolkning i Sverige och den enda som finns i Europa och då ska man visa den respekten tycker jag, säger Göran Wessberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista