Ulla Bixo säger att det behövs kontander på landsbygden. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
Ulla Bixo säger att det behövs kontander på landsbygden. Foto: Filip Gustafsson Högman/SR
#bankbrist

Svårigheten att få tag på kontanter retar upp kunderna

1:58 min

Svenska banker vill bli av med kontanthanteringen. Det retar upp kunderna.

Vad tycker du om utvecklingen när det gäller banker? Ring nyhetsredaktionen 063-16 06 31. Använd #bankbrist när du diskuterar på sociala medier.

-- Bor man på landsbygden så är det inte säkert att man kommer åt en bankomat. Du behöver kontanter, säger Ulla Bixo.

P4 Jämtland har varit i Myrsjö-Oviken och pratat om banker. Många använder kontanter. Men det börjar blir svårt att få tag på kontanter. Swedbank hade tidigare en bankomat vid bensinmacken. Den är nu borta. I stället har Ica en bankomat inne i butiken. Men kunderna är därför hänvisade till affärens öppettider.

Samtidigt finns det en frustration från både företag och privatpersoner mot att allt mer betalning styrs över på kort och mobiltelefoner, exempelvis swish. Samtidigt fungerar det dåligt med bredband och mobiltelefoni på många håll. Turistföretagaren Jan-Olof Östberg i Långå i Härjedalen tycker att bankerna börjar få för stor makt.

-- Vad är det vi kan göra - jo, handla med kontanter. Fortsätter det på det här viset så blir det ungefär som med elbolagen som sitter med elledningarna. De kan mjölka ut hur mycket pengar som helst. Det är samma sak som bankerna börjar göra - de kan sitta där och ta ut en avgift för transaktioner på nätet.

Många banker har valt att dra ner på att serva med kontanter över disk, så som Swedbank och Nordea. Detta Trots att både banker och handeln själva tror att kontanterna kommer att finnas kvar till minst 2030. 

-- I den mån manuella hanteringen över disk har minskat så har vi ökat antalet uttagsautomater och insättningsautomaterna i Sverige, säger kontorschefen på Swedbank Mattias Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista