Räddningstjänst

Explosionsrisk efter olycka med tankbil på E14

2:58 min

Ett säkerhetsavstånd på 300 meter är upprättat vid den olycka på E 14 mellan Ytterån-Kingsta där en lastbil har vält. Lastbilen var lastad med väteperoxid.

Olyckan inträffade vid 11.30-tiden. Av okänd anledning välte en lastbild med väteperoxid ner i diket. Föraren till lastbilen klämdes fast och fick tas ut av räddningstjänsten. Strax före klockan 13 hade räddningstjänsten lyckats få ut föraren som skickades med ambulans till sjukhus.

Räddningstjänsten är kvar på platsen och inväntar expertis för att kunna sanera området på ett säkert sätt. Det var inledningsvis oklart om något av lasten läckt ut.

– Vi håller på att säkra platsen från läckage, vi har vatten där och vi har personal där, säger Lars Nyman, räddningschef vid räddningstjänsten i Jämtland.

Vad är det värsta som skulle kunna hända i den här situationen?

– Läckage som vållar explosion och därför har vi ett säkerhetsavstånd på 300 meter runt platsen. Sen för vi en dialog med företaget Akzo Nobel som är expert på det här ämnet och de har skickat personal som ska stödja oss på plats hur vi ska hantera det här, säger Lars Nyman.

Trafiken längs E 14 är avstängd i båda riktningar förbi olycksplatsen men en omkörningsväg via Nälden-Vaplan finns och polis är på plats och dirigerar trafiken.

– Jag tror säkert att det kommer pågå lång tid, kanske tills i morgon bitti.

Hur mycket har läckt ut, som ni vet i dagsläget?

– Vi vet att den var lastad med 27 ton men vi vet inte hur mycket som har läckt ut. Vi har sett läckage och det är därför vi är kvar på plats, säger Lars Nyman.