Trafik

Doktor Englund vill inte kugga äldre bilförare

1:27 min

Skippa obligatoriska läkarkontroller för äldre bilförare och inför istället synkontroller hos optiker för förare över 75 år. Det tycker läkaren Olof Englund.

Förslaget om obligatoriska läkarkontroller av äldre bilförare har fått många av P4 Jämtlands lyssnare att höra av sig och göra tummen upp i dag. Men det är inte alla som är inne på Transportstyrelsens spår att dra in körkortet för äldre bilförare som kuggar hos doktorn.

Olof Englund är distriktsläkare på Lugnviks hälsocentral och medicinsk samordnare åt primärvården i länet.

– Det är inte någon bra metod att införa allmänna läkarbesök när det gäller att bedöma körförmågan hos äldre. Det är svåra uppskattningar både av det här med synen och ännu mer om det nu finns demensinslag, för det kommer smygande och det kan också växla från dag till dag eller vecka till vecka, säger läkaren Olof Englund.

Han vill inte vara doktorn som kuggar äldre bilförare på grund av dålig syn, demens eller andra sjukdomar. Däremot tycker han att Transportstyrelsen kan införa obligatoriska synkontroller hos optiker, för förare över 75 år.

– Det som är ännu viktigare är att anhöriga gärna ska rådgöra med sina äldre och föreslå att de gör ett läkarbesök. Istället för att alla ska göra obligatoriska kontroller så är det bättre att göra en bedömning när frågan dyker upp, säger Olof Englund.

I till exempel Danmark ryker körkortet om du som bilförare inte klarar den obligatoriska läkarkontrollen vid 75 års ålder. Men även läkare i Sverige har en plikt att anmäla till Transportstyrelsen om de anser att en patient inte längre är lämplig som bilförare. Fast det händer sällan. 86-årige bilföraren Karl-Erik Johansson tycker Sverige ska växla upp och införa obligatoriska läkarkontroller.

– Det tycker jag nog är riktigt, jag är inte emot det, säger Karl-Erik Johansson.

Hur skulle det vara då om de en dag tar ifrån dig körkortet eftersom du ser för dåligt?
– Det är bara att acceptera, svarar den 86-årige bilföraren.