Skolor & utbildning

För trångt säger elever om nya jättegymnasiet i Östersund

6:13 min

Mycket är nytt och fräsch i den nya Gymnasiebyn i Östersund men det är också trångt med nästan 3 000 elever, inte minst i skolans lunchmatsal.

Wargentinskolan i Östersund har renoverats och byggts ut och nu har eleverna som gick på gamla Palmcrantzskolan flyttat in. På lördag ska den nya gymnasiebyn i Östersund invigas och dagen har ett fullspäckat program med karneval, föreläsningar, uppträdanden och dagen avslutas med hiphopduon Ison & Fille på scen. 

Skolan har vuxit rejält och när eleverna kom tillbaka efter sommarlovet var det nya och fräscha lokaler som väntade, men också betydligt fler elever att samsas med. Idag går cirka 3000 elever på skolan.

– Det första jag tänkte var - Shit vad mycket folk det är. Det är extremt mycket folk, men det är kul också, säger Emelie Mårtensson som går tredje året på gymnasiet.

Nicolina Mattsson är en av eleverna som fått flytta från Palmcrantzskolan och för henne har de varit en större förändring.

– Jag trodde att jag skulle få en panikattack här eftersom det blir så himla mycket folk, men man har raster och så vid olika tider så man träffar ju inte på alla hela tiden, säger Nicolina som helst hade velat gå kvar på PC.

Det största problemet just nu, som de tre elever vi träffat pekar på, är just situationen med matsalen.

– Det finns inte plats för alla att äta. Nu sitter vi i baracker och äter lunch medan de bygger om matsalen så det är många som väljer att inte äta. Det känns inte bra och miljön i matsalen är inte okej, säger Nicolina Mattsson.