Näringsliv

Drivmedelsskatten hotar jobb i länet enligt (M)

1:37 min

Åkeriföretaget Reaxcers koncernchef, Michael Schahine varnar nu för att en höjning av drivmedelsskatten hotar många arbetstillfällen i Norrlands inland.

Regeringen föreslår en höjning drivmedelsskatten.

– När priserna höjs är det väldigt svårt för åkaren att höja priset direkt till våra kunder. Det blir säkert en liten höjning men det är oftast åkare som får ta hela smällen, säger Michael Schahine

Det är främst åkerier som har hand om anläggningsmaskiner som drabbas. Men det gäller även andra åkare. Men inte de som kör virkestransporter.

– Där har vi bränsleklausuler i de flesta skogsavtal som vi har. Det betyder att går bränslepriset upp så går transportpriset upp automatiskt. Det betyder att det belastar våra sågverk och papperbruk, säger han.

En höjning av drivmedelsskatten drabbar alltså både åkerierna och kan göra så att en redan hårt pressad skogsnäring drabbas. Det här vill moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, som i går besökte Östersund, sätta stopp för:

– Det är skadligt för jobben i Jämtland och Sverige.

* Men är det inte bra för miljön att man höjer skatten och försöker få över trafiken till tåg?

– Vi ska vara rädda om miljön och fortsätta satsa på tågtrafiken. Men tågen går inte ända ut till skogen överallt, säger Anna Kinberg Batra.

Filip Gustafsson Högman
filip.gustafsson@sverigesradio.se
070-107 43 55