Flyktingmottagande

Rädda Barnen lägger all kraft på flyktingkatastrofen

1:28 min

Rädda Barnen lägger nu all sin kraft på att ge flyktingbarn ett gott mottagande i Sverige. I länet arbetar organisationen med en rad verksamheter.

Redan i våras prioriterade barnrättsorganisationen Rädda Barnen flyktingkatastrofen i och omkring Medelhavet. Nu lägger organisationen all sin kraft på flyktingkatastrofen och att ge flyktingbarn ett gott mottagande i Sverige.

– Vi har i princip lagt undan allt annat och prioriterar nu barn på flykt, säger Sara Wallentin vid Rädda Barnens regionkontor i Östersund.

Rädda Barnen understryker att barn som flyr till Sverige, oavsett om de har föräldrar med sig eller inte, har rätt till skolgång, sjukvård och behandling precis som alla andra barn har i Sverige.

I Jämtlands län arbetar Rädda Barnen med en rad projekt för att ge barn och deras föräldrar ett gott mottagande. Organisationen har läxläsning på boenden för ensamkommande barn i Östersund, språkcafé i Gällö och just nu startar man en ny verksamhet i Svenstavik.

– Vi håller på att starta en föräldragrupp där människor som kom till Sverige för några år sedan som hjälper till att starta verksamheten. De vet vad människor gått igenom. Flera av dem som engagerar sig har varit aktiva i Rädda Barnen-rörelsen på andra platser i världen, det kan vara någon som kommer från ett flyktingläger i Kenya, säger Sara Wallentin.

Det bästa människor kan göra för att hjälpa till i dag är att skänka pengar, inte kläder och andra saker.

– Eller ge oss sin tid lokalt, det kan vara här i Östersund, Stugun, Svenstavik eller var man än bor för där behöver vi tid för att kunna ge ett gott mottagande.