Sovkupé på nattåg. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
1 av 2
Sovkupé på nattåg. Foto: Anders Wiklund/TT
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) på Centralstationen i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.
2 av 2
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) på Centralstationen i Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

Inget ministerinitiativ att vänta om nattågen till Jämtland

Infrastrukturministern Anna Johansson (S) tänker inte lägga sig i SJ:s kritiserade beslut att till stor del avveckla nattågstrafiken till Jämtland.

– Det är tågbolagen som bestämmer när och var de vill köra. Det har funnits en tydlig idé om att marknaden löser trafikeringen. Med det system vi har i dag är det så det fungerar, säger Anna Johansson till Dagens Nyheter.

Från och med i april nästa år ska det enligt SJ och deras dotterbolag Norrlandståg bli nattåg på sträckan till Duved, eller eventuellt ända till Storlien igen, bara cirka 90 dagar per år. Det är vid jul/nyår, sport- och påsklovsveckorna samt under fyra sommarveckor.

Nu i veckan ska representanter för Region Jämtland Härjedalen uppvakta SJ, Trafikverket och regeringen i frågan, som beskrivs som närmast en ödesfråga bland annat för turistnäringen i Västjämtland.

Bland annat vill Regionen undersöka möjligheten att den, enligt tågoperatörerna, olönsamma nattågstrafiken skulle kunna upphandlas med ett statligt stöd.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista