Anna-Karin Lagerström, matinspiratör från Svenstavik i matlagartagen utanför radiohuset på tisdagsmorgonen. Hon bjöd på matjesknyte, fetaostknyte och grillvärmd nektarin med färska hallon. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Anna-Karin Lagerström, matinspiratör från Svenstavik i matlagartagen utanför radiohuset. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Mat

Anna-Karin Lagerström tar vara på älgen

P4 Jämtlands mästerkock Anna-Karin Lagerström får hem köttbaljan och reder ut hur man på bästa sätt hanterar innehållet. Och så kokar hon sin egen fond.

Det gäller att passa på att laga sin egen fond när man har så bra material menar Anna-Karin.

Själv lägger hon älgbenen i en långpanna och rostar dem i ugnen i 200 grader. När de fått fin färg lägger hon dit morötter, palsternacka, lök och tomatpuré och rostar vidare i flera timmar för att få fram en massa smaker.

När allt fått färg häller hon alltihop i en kastrull. Sedan häller hon på vatten så att det täcker, tillsätter timjan och lagerblad, och låter det koka, koka, och koka i närmare sex timmar.
Om vattnet kokar bort så får man fylla på.

Därpå är det dags att sila av hela härligheten. Häll sedan tillbaka i samma kastrull och smaka av med sked. Är det blaskigt fortsätter hon koka ner fonden tills den blir krämig. Tillsätt inte salt, det gör vi vid matlagningen.

När Anna-Karin tycker att fonden smakar saftigt, köttigt och gott är den färdig. Då häller hon ner den i iskuber och sparar den tills det är dags att laga köttgrytan på kyliga höstdagar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista