Politik

Statsvetare tror att ungdomsförbundet varit för extrema

1:39 min

Statsvetaren vid Mittuniversitetet, Thomas Widenstjerna, tror att partiet vill göra sig av med ungdomsförbundet eftersom de har varit för nationalistiska i sin framtoning.

I helgen valde Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, Jessica Ohlson som förbundsordförande. Direkt efteråt valde partiledningen att klippa bandet med sitt ungdomsförbund och meddelade att de ska starta upp ett nytt med samma namn.

– Partiledningen har varit tydliga med att de vill normalisera partiet. Man vill vara mer ett traditionellt parti och mindre extrem. Och det här har inte SDU hängt med i, säger statsvetaren Thomas Widenstjerna.

P4 Jämtland har försökt att få en lokal kommentar kring hur partiet här i länet tänker. Men det har varit svårt. Bengt Arendolf, som sitter som vice ordförande i distriktet i Jämtlands län, säger att han förstår båda sidor i konflikten mellan moderpartiet och ungdomsförbundet men vill veta mer innan han uttalar sig.

Han vill just nu inte ställa upp på en bandad intervju utan säger att han först vill prata ihop sig med ordförande i distriktet, Ronny Karlsson. P4 Jämtland har försökt att nå honom utan att lyckas. Enligt Arendolf är Ronny Karlsson utomlands.

Bilden av ett toppstyrt parti växer fram. Och det håller statsvetaren Thomas Widenstjerna med om att det är:

– Jag misstänker att det hänger samman med när Sverigedemokraterna försökte bli ett mer rumsrent parti så gällde det att hålla distriktsorganisationerna i schack. Det avskräckande exemplet är Nydemokrati i början på 90-talet som sprängdes på grund av olika motsättningar mellan olika delar inom partiet.