Region Jämtland Härjedalen

Outhyrda lokaler skulle kunna bidra till Region J H:s ekonomi

1:20 min

Trots den dåliga ekonomin har Region Jämtland Härjedalen en rad lokaler som står tomma utan att hyras ut.

Till exempel gamla BUP-huset bredvid Östersunds sjukhus.

– De har stått tomma i flera år och jag är tämligen säker på att vi kan hitta lokaler ute i länet som skulle kunna hyras ut. Ett bra exempel är ju uppe i Hoting där Nya Närvården hyr halva fastigheten av landstinget men den andra halvan står tom, vilket vi tycker är ett slöseri för vi behöver intäkter, säger moderata oppositionsrådet Christer Siwertsson.

Två miljoner kronor om året skulle kunna snurra in i vårdapparaten om regionen började hyra ut de landstingslokaler som nu ekar tomma. Det visar en inventering som oppositionspartierna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har gjort.

Även majoriteten säger att de skulle vilja hyra ut tomma lokaler om det fanns några lämpliga. Men det är inte helt enkelt enligt socialdemokraten Ann-Marie Johansson.

– De uppgifter vi har så finns det inte så mycket lokaler som går att hyra ut. Exempelvis BUP-huset tömde vi för att vår egen personal mådde dåligt där. Vi kan ju inte hyra ut lokaler till någon, som vi inte kan vara i själv. Jag känner inte till att det finns något som är uthyrningsbart i dagsläget, säger Ann-Marie Johansson till P4 Jämtland.