Tågtrafik

Robert Uitto: Indragna nattåg drabbar besöksnäringen hårt

7:41 min

SJ har inte gjort tillräcklig för att marknadsföra nattågen till Jämtland. Det hävdade Robert Uitto (S), regionråd för Jämtland-Härjedalen i Studio Ett i P1 i morse.

SJ har beslutat att bara köra nattåg till och från Jämtland när det är högsäsong för turismen - från april nästa år dras trafiken ner kraftigt.

Det är ett beslut som mött mycket kraftig kritik från både besöksnäring och regionens politiker. SJ har inte satsat tillräckligt för att marknadsföra nattågen, menar Robert Uitto (S), regionråd för Jämtland-Härjedalen.

– Det finns exempel i Sverige där man gjort gemensamma insatser, både med regionen och näringen tillsammans med SJ. Där har vi Skåne som ett lyckat exempel där man inte gav upp utan förstod att det går att vända trenden, säger han i SR:s P1 morgon.

Björn Nilsson, chef för SJ:s nattågstrafik, hävdade däremot att man gett Jämtlandstågen den chans som man rimligen kan förväntas göra.

Men sista ordet kanske ännu inte är sagt. Region Jämtland Härjedalen ska träffa SJ den 23 september för att försöka rädda nattågstrafiken.

Företrädare för regionen ska även träffa Trafikverket, som kan besluta att ge lokala tåglinjer subventioner, något nattågstrafiken till Jämtland hittills inte haft.

Ett sådant stöd ges däremot till nattågen till Övre Norrland.