Fotboll Superettan

ÖFK:s känslofulla grovarbetare

13 min

Lasse Landin är en av grovarbetarna bakom ÖFK:s succé som fotbollslag och arrangör. En vinnarskalle och tjurig förlorare.

När fotbollslaget ÖFK nu nästan står på tröskeln till Allsvenskan berättar kanslichefen Lasse Landin om hur en styrelse och ett lag i spillror började om efter nedflyttningen till div 2 för några år sedan. Tydliga mål sattes upp, men viktigaste av allt, också hur vägen dit skulle se ut. Fotbollen skulle spelas på ett annorlunda sätt och unga, ambitiösa, spelare skulle lockas upp till Norrlands inland för möjligheten till utveckling och sen vidare äventyr.

Fotbollen har alltid varit en stor del av Lasses liv. Tidigare har det mycket varit på ideell basis, men de senaste fem åren har han varit heltidsanställd av ÖFK.

- Jag är ju fotbollsnörd. Man tänker på det här dygnet runt. Hade det inte varit så här kul hade det nog varit för mycket.

Och det har på olika sätt också blivit fotboll för barnen. Lasses dotter Karin jobbar som kulturcoach för ÖFK och sonen Richard spelade länge fotboll, bland annat i ÖFK:s U19-lag.

Lasse vet att han inte är rolig att vara med vid förluster, vilket hans familj väl känner till. 

 - Jag har bankat händer i väggen och tår in i element! Min fru brukar undvika mig under matcherna. När det går bra är det väl ok. Men jag är en dålig förlorare, dagen efter har det kanske gått över...

Han betonar att det hela tiden måste finnas en strävan framåt i klubben, såväl för spelarna i a-laget som för alla som arbetar på kansliet och kring spelarna och arrangemangen.

- Allt arbete vi gör är färskvara. Precis som spelarna på plan måste vi på sidan om ha inställningen att bli bättre på det vi gör. Vi ska också vinna våra matcher. Vi är absolut inte perfekta, vi gör också fel, men med den inställningen kan vi nå långt!