Härjedalens landmärke

Svegsbjörnens diagnos utreds - risk om den börjat luta

1:34 min

Härjedalens kommun har kallat in experthjälp för att ta reda på om samhällets stolthet, träbjörnen i centrum, håller på att tappa huvudet eller inte.

Men eventuella reparationer får inte kosta hur mycket som helst.

– Det finns naturligtvis gränser för allting. Nu är det är ett viktigt landmärke för Sveg så vi ska göra vad vi kan för att det här ska vara kvar i ett bra skick, säger Stig Holm som är vd för kommunens fastighetsbolag.

Det var i slutet av förra veckan som kommunen fick in ett tips om att något inte står rätt till med björnens nacke. Tidningen Härjedalen publicerade bilder som påstås visa att huvudet har börjat nicka till. Problemet är bara att kommunen inte riktigt vet hur statyn är konstruerad. Kommunen fick byggnaden av Svegs samverkansgrupp, som byggde den, men ritningar saknas.

– Det finns inte vad jag vet, däremot håller vi på att forska i hur den är konstruerad, säger Stig Holm.

Men ni har övertagit en fastighet som det inte fanns några ritningar till?

– Ja i värsta fall är det så, men det ska vi kontrollera först.

I år är det tioårsjubileum för den 13 meter höga och 80 ton tunga träkonstruktionen, som kostade 2,2 miljoner kronor att få till. Ett bygge som nu ska utredas.

– Nu har vi beställt en utredning av en konsult som ska mäta upp och kontrollera om den har börjat luta eller inte. Och om det är så - vilka åtgärder vi ska vidta.

Svegsbon Britta Svensson tycker att den ska repareras.

– Ja den är viktig för Sveg och Härjedalen.

Men för Johanna Seilonen har inte björnen något större värde.

– Det kan jag inte direkt påstå. Det är ju bara en träbjörn.

Den eventuella gamnacken är inte det enda bekymret för björnen. Den läcker sedan länge in vatten, som försöker hållas i schack med ett avfuktningsaggregat.

Under den närmaste veckan hoppas kommunen att de kan lämna besked om hur björnen egentligen mår.