Biografer

Miljonstöd till landsbygdsbiografer

1:32 min

Nästa år ska biograferna i Järpen och Tännäs vara med och dela på ett statligt stöd på 25 miljoner kronor för att klara den kommande momshöjningen på biobiljetter.

Det är inte bara i Hollywood det finns filmpengar. I Sverige ska sammanlagt 25 miljoner kronor delas ut till nästan 60 stycken små biografer på mindre orter. I länet får två biografer vara med och dela på kulturdepartementets skål med nypoppade pengar, bion i Tännäs och Järpenbion. Besked om hur mycket kosing de får dröjer.

– Jag tror att det är en jättebra möjlighet, för båda är aktiva biografer och de visar ett brett filmutbud. Tännäs har sin filmfestival första helgen i oktober och Järpen brukar ofta ha evenemang kring sina filmer så jag ser väldigt positivt på det här, säger Elin Torestad på Filmpool Jämtland.

Meningen är att det statliga stödet ska göra de små landsortsbiograferna redo för den stora momshöjningen på biobiljetter, från 6 till 25 procent. Den införs 2017 när Sverige få en ny helstatlig filmpolitik.

– Den största oron är att den här politiken inte är fastställd. För de momspliktiga biograferna är det en oro så klart. De kan vara rädda för att biografpubliken sviker även om det kanske inte är så många kronor det kommer handla om i slutändan. Men det är alltid en balansgång, hur mycket kan man ta för en biobiljett, säger Elin Torestad på Filmpool Jämtland.