Tågtrafik

SJ:s miljardutdelning retar upp regionpolitiker

1:31 min

SJ har kallat till en extra bolagsstämma om extra utdelning till staten på 1,7 miljarder. Det gör Eva Hellstrand (C) som sitter i regionfullmäktige upprörd.


Den 25 september har SJ kallat till en extra bolagsstämma. Det finns ett enda ärende på föredragningslistan - och det är ett förslag om extra utdelning till ägarna, det vill säga staten, på 1,7 miljarder.

Det här irriterar Eva Hellstrand:

– Det är otroligt provocerande när vi här om veckan fick reda på att man ska sluta köra nattågen på grund av bristande lönsamhet.

Vad tycker du SJ skulle göra med sin vinst?

– Köra tåg.

Men det börjar brinna i knutarna. Den 23 september ska företrädare från regionen uppvakta SJ. Två dagar senare hålls det extrainkallade styrelsemötet där beslut tas om en aktieutdelning till staten på 1,7 miljarder. Eva Hellstrand tycker att regeringen borde agera:

– För mig är det alldeles självklart att den som går på bolagsstämman från staten säger att vi inte tar emot den här extrautdelningen, utan vi vill att ni ska köra tåg i stället.

Bakgrunden är att större delen av nattågen försvinner nästa år. SJ kommer bara att köra nattåg runt jul- och nyår, sportlovsveckorna samt några dagar på sommaren.

P4 Jämtland har varit i kontakt med SJ. I ett mejl säger de att statens utdelning från SJ inte har med beslutet om nattågstrafiken att göra. Bolaget menar att de kommer köra nattåg när det finns resenärer som vill åka.

Eva Hellstrand tycker å sin sida att det finns saker att göra för att nattågen ska kunna rulla året runt. Och pengar finns uppenbarligen:

– De ska skaffa ett bokningssystem som fungerar, höja kvalitén, marknadsföra sig och köra tåg till Jämtland på natten.