Brott

Bedrägerier mot äldre ökar kraftigt

4:46 min

Bedrägerierna mot äldre människor har ökat med nästan 40 procent i år. Idag arrangeras en konferens i Stockholm för att vända trenden.

Under det första halvåret i år har polisen fått in drygt 800 anmälningar om bedrägerier mot äldre människor. Det är en ökning på nära 40 procent jämfört med samma period förra året. I genomsnitt är det 4-5 personer runt om i landet, av vår äldre generation, som blir frånlurade sina pengar varje dag. 

– Det är en ökning som skett på ett helt oacceptabelt sätt, säger Jan Granqvist som chef för nationella bedrägericentret.

Idag arrangerar därför Polisen, PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren en gemensam konferens för att hitta lösningar för att kunna vända trenden. Samtidigt lanseras en utbildningsstrategi för organisationer som regelbundet träffar äldre människor, som de kan använda sig av för att stärka de äldre så att de inte ska bli lurade.

– Jag skulle säga att polisen är duktiga på att utreda brotten, men vi måste få hjälpt när det gäller att förhindra brotten och informera våra äldre, där har vi ett gemensamt ansvar, säger Granqvist.