Fjällräddning

Flytten av LKC kommer att kosta liv i fjällen

5:00 min

Nu slår även Fjällräddarnas Riksorganisation larm om flytten av polisens kommunikationscentral från Östersund till Umeå.

Det är en förändring som kommer att kosta liv när lokalkännedomen försvinner, skriver organisationens ordförande Rickard Svedjesten i en debattartikel.

Enligt Svedjesten går det inte att ersätta det viktiga samarbetet mellan personalen på kommunikationscentralen, fjällräddare, radiooperatörer och vakthavande polisbefäl.

Ett samarbete som bygger på att samtliga inblandade känner varandra väl och har goda kunskaper om terrängen och miljön i fjällen. Det är inte en fråga om förändringen kommer att kosta liv - utan när, enligt Rickard Svedjesten.

Som exempel nämns också följande:

"Länet är stort och kommunikationsfel kan uppstå. För några år sedan begärde en fjällräddare att en ambulans skulle möta upp vid Hovdeliften i Bydalsfjällen. Ambulansen kom till Hovdeliften i Vemdalen, vilket är ungefär 14 mil från den nödställdes lokalisering. Dessa missuppfattningar och fel sker inte idag tack vare ett bra LKC med personal som ha lokalkännedom. Låt oss inte ta ett steg tillbaka!"

Debattartikeln avslutas med orden:

"Vi vill fortsätta rädda liv! Låt inte besparingar väga tyngre än tryggheten för allmänheten! Låt det inte gå presige i tagna beslut! Tänk om! Gör rätt!"