Kultur

Kulturhusbygge i Östersund skjuts fram

1:16 min

Planerna på att bygga ett kulturhus i Östersund skjuts nu på en oviss framtid. De stora renoveringsbehoven i Rådhuset är orsaken.

Det måste reserveras medel till att sanera arbetsmiljön för de kommunanställda i Rådhuset som kommunen nu tvingats evakuera till andra lokaler på grund av problemen med inomhusluften i Rådhuset. En kostnad som kan landa på uppemot 200 miljoner kronor.

– Man är van vid bakslag när det gäller hur kulturfrågor prioriteras i Östersunds kommun, men jag kan förstå om det är av praktiska skäl, säger Björn Höglund i aktionsgruppen Startskott som i flera års tid kämpat för ett kulturhus i Östersund.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Karin Tomasson säger till P4 Jämtland att kulturhusbygget skjuts upp tills renoveringen av rådhuset är klar. Något som beräknas ta flera år.

Dessutom finns det stora behov av renovering i Östersunds bibliotek som tanken är att man ska docka ihop ett kommande kulturhus med.

En annan investering som Östersunds kommun också står inför är om Östersunds fotbollsklubb går upp i allsvenskan - då krävs en utbyggnad av arenan för 15-20 miljoner. En summa som det socialdemokratiska kommunalrådet AnnSofi Andersson redan gått ut och lovat att kommunen skjuter till.

Är det orättvist - borde man satsa på kulturen istället?

– Nej, det ena ska inte ställas mot det andra. Men det verkar vara väldigt svårt för politikerna i Östersund att se att det finns en tillväxtfaktor i att driva en aktiv kulturpolitik, säger Björn Höglund.