Sjukvård

Stark kritik mot fortsatt nedstängning av avdelning för vårddömda

1:36 min

Personal och Vårdförbundet är kritiska till beskedet om den fortsatta nedstängningen av avdelning 3a inom psykiatrin vid Östersunds sjukhus. Där vårddömda och särskilt vårdkrävande personer vårdas.

– Det är fruktansvärt och inte okej. För den här patientgruppen som vi hade är särskilt vårdkrävande. De är ingen som tar hand om dom på ett riktigt vis nu. Dom har inte tillhörighet till någon avdelning å ingen vill ha dom heller, säger en sjuksköterska på avdelning 3a som P4 Jämtland pratat med.

Hon vill uttala sig anonymt för att hon är, som hon säger, rädd för repressalier från ledningen.

Hon säger att vårdgruppen nu inte vet var de ska vända sig när de mår dåligt och känner oro för var de hamnar om de blir inlagda på kliniken.

Det var i början av april som fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet slog larm till Arbetsmiljöverket. Vilket ledde till att myndigheten gjorde en inspektion för att granska arbetsmiljön på avdelningen.

Dagarna innan besöket tog verksamhetens ledningsgrupp beslutet om att stänga avdelningen för att patientsäkerheten inte kunde upprätthållas, på grund av för får sjuksköterskor.

Att de nu görs en översyn av hela psykiatrins verksamhet tycker Vårdförbundet i Jämtland är bra. Men vice ordförande Kristine Isaksson tycker inte att det görs tillräckligt för att locka ny personal.

– Vad vi inte är så nöjda med är det här att man inte rekryterar nog offensivt, säger hon.

– Vi vill ju att de ska satsa. För det första duger det egentligen inte riktigt med att ha allmänsjuksköterskor på psykiatrin. Man behöver en specialitsutbildning, men vill man ha hit dem så måste man locka med något som handlar om villkor. Det kan vara lön, det kan vara arbetstider och det kan vara annat också. Men man gör liksom ingenting av de sakerna.

Psykiatrisjuksköterskans citat i inslaget är inläst av en annan person.