Ett rum med två våningssängar
Jämtlands kommuner ska dubbla antalet ensamkommande flyktingbarn man ska ta emot. Men det är redan nu brist på gode män åt barnen och ungdomarna. Foto: Janne Mårdberg
Integration

Läget är bekymmersamt - stor brist på gode män

1:30 min

När kommunerna i Jämtlands län ser ut att fördubbla mottagandet av ensamkommande flyktingbarn från 250 till 500 nästa år behövs också fler gode män. Men det är ont om personer som vill engagera sig.

Läget är bekymmersamt gällande antalet godemän i länet. Det säger Jan Jonsson, moderat ordförande för överförmyndarnämnden i Berg och Bräcke.

– Om det fortsätter som det gör i dag, att välla in, ja då blir det svårt, säger han.

Hittills har kommunerna hittat gode män, men tillströmningen av personer som vill engagera sig räcker ändå inte när mottagandet av ensamkommande flyktingbarn nu ökar.

Även om kommunerna annonserar och tar direkt kontakt med människor går rekryteringen trögt.

I Ragunda väntar nu två barn på att få gode män. Det säger Annica Eklund, socialdemokratisk ordförande i överförmyndarnämnden.

– Det är två stycken som vi inte har gode män till. det är inte kö för att få bli god man, säger hon.

I Östersund är situationen också bekymmersam. Kommunen överväger att använda sociala medier för att rekrytera fler gode män.

I Krokom har flera personer anmält sitt intresse vid kommunens medborgardialoger där allmänheten bjuds in för att diskutera integrationen av nyanlända, men det räcker inte. Det säger Sara Anselmby, kanslichef vid Krokoms kommun.

– Vi ska inte säga att vi har så det räcker, behovet är ju stort så vi vill att fler ska anmäla sitt intresse, säger hon.

I Härjedalen är behovet av gode män också stort. Det säger överförmyndare Elsie Jonsson.

– Vi planerar ett nytt boende i Hede för 13 barn och dit behöver vi ju då gode män till de barnen, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista