Mikael Vinka
Mikael Vinka brinner för språkrevitalisering. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Sameradion & SVT Sápmi

Nya professorn vill återuppliva samiskan

1:53 min

Alla samiska barn ska vara i en skolmiljö där de lär sig saker och ting på samiska, på så sätt säkrar man framtiden för språket. Det är visionen hos Mikael Vinka, Sveriges första professor i samiska på sju år.

– Det är hos de små barnen, dels i förskoleåldrar och dels också i skolåldrar som framtiden ligger, säger Mikael Vinka.

Mikael Vinka är Sveriges första professor i samisk på sju år. För honom står språkrevitaliserng, alltså att återuppliva samiskan, högt upp på agendan.

Men när jag intervjuade Mikael Vinka förra gången, i november, påpekade han att det i Sverige är förbjudet att återuppliva samiskan på bästa möjliga sätt.

Det beror på att all utbildning enligt skollagen inte får ske på det språk som ska revitaliseras.

– Det är väldigt mycket en politisk fråga, men det är viktigt att vi på sikt kan få en lagstiftning som liknar det vi har i till exempel Norge och Finland, där språken kan användas fullt ut, säger Mikael Vinka.

Vad är det du vill åstadkomma som professor?

– Givetvis vill jag försöka åstadkomma att ämnet syns mer, dels internt också, men att man kan vara behjälplig och stödja allt det arbete som sker i det samiska samhället. Det är enormt viktigt, för att inte tala om språkrevitaliseringsrörelserna som är väldigt starka på alla håll och kanter i det samisk samhället.

Även om Mikael Vinka inte tror att varken en professor eller ett lärosäte kan åstadkomma språkrevitalisering, så tror han att professuren kan innebära råd och stöd i frågan.

– Förhoppningsvis kommer jag och mina kolleger här på universitetet att kunna vara en slags resurs för det samiska samhället i språkfrågor, att vi ska kunna vara ett stöd och på så sätt kunna bidra till utvecklingen. Det är väl den största förhoppningen, säger den nyblivne professorn i samiska Mikael Vinka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista