Trio Cyan spelar i Östersund i helgen. Bandet består av Patrik Nyström, Alexander Dellerhagen och Jonas Brodin. Foto Ann-Louise Rönestål Ek Sveriges Radio
1 av 2
Trio Cyan spelar i Östersund i helgen. Bandet består av Patrik Nyström, Alexander Dellerhagen och Jonas Brodin. Foto Ann-Louise Rönestål Ek Sveriges Radio
Trio Cyan live i P4 Jämtlands stora studio! Foto Ann-Louise Rönestål Ek Sveriges Radio
2 av 2
Trio Cyan live i P4 Jämtlands stora studio! Foto Ann-Louise Rönestål Ek Sveriges Radio
Musik

Östersundsaktuella Trio Cyan älskar improvisation

17 min

Jazz möter klassiskt möter pop när det spännande unga bandet Trio Cyan skapar musik tillsammans.

Efter att ha tagit hem tredjeplatsen i årets upplaga av musiktävlingen "Musik Direkt" fick Trio Cyan en raketstart på karriären och är nu ute på sin första turné.

På lördagkväll spelar de på Jazzköket i Östersund.

Trio Cyan består av Alexander Dellerhagen på saxofon, Jonas Brodin på trummor och Patrik Nyström på piano.

Patrik Nyström vill inte genrebestämma Trio Cyan:

-Det är mycket jazz såklart, men jag är klassisk pianist och Jonas spelar också mycket klassiskt, så det blir en blandning!

Vi kompletterar varandra väldigt bra, vi improviserar och det blir oftast bra. Vårt koncept är att skriva nyskapande och hitta något som inte hörts tidigare, vi har kommit en bra bit på väg, känns det som.

Musik Direkt är tävlingen som funnits i snart trettio år. Unga musiker mellan 13-21 kan delta. Där har bland annat artister som Laleh och Malena Ernman varit med. Musik Direkt har nu bytt namn till Imagine Sweden och är en del av ett större internationellt koncept där även Belgien, Frankrike, Kroatien och Brasilien deltar. Jämtlandsbandet In Circles vann för övrigt den stora Imagine-finalen i Bryssel i juni. Trio Cyan spelade på finalen.

Jonas Brodin är glad över allt deltagandet i Musik Direkt betytt för Trio Cyan och han rekommenderar unga musiker att våga vara med i tävlingen:

-Det är jättekul att komma ut och spela. Den här chansen att visa upp sig har gjort att vi fått många bokningar, att vi får träffa många människor, vi har fått sjukt mycket nya kontakter.

Jonas tror att det är lättare nu än för några år sedan att nå ut brett med sin musik:

-Idag har det blivit lättare att nå ut, med tanke på sociala medier. Det är lätt att nå sin publik, hitta sina nördar, de som tycker om det man gör!

Trio Cyans frontman Alexander Dellerhagen brinner för improvisationens kraft i musiken och i livet.

-En bra improvisatör måste ha ett stort musikaliskt bibliotek, skalor, ackord och så.

Men improvisation handlar mest om att gå in i sig själv, ta reda på vad är min röst, leva sig in och skapa från hjärtat och huvudet.

Han vänder sig emot elitism och prestationskrav.

-Vad är bra? Ingen kan svara på det, egentligen. Jag blir trött på attityden som möter många unga musiker, att man inte får vara dålig eller nybörjare, men en 14-åring som vill lira ett saxsolo har ju glöden, drivet. Det är det viktigaste – det är vad som ska uppmuntras!

-Att improvisera är att leka med musik, improvisation är komposition i stunden! Bach gjorde ju så, improviserade och skrev sen ner det. Trio cyan handlar om att ha kul och det blev en stor frihet när vi hittade varandra. Esbjörn Svensson sa att det gäller att bestämma sig och älska allt som kommer ut ur instrumentet. Det är det vi tror på, vi är inte rädda, det finns inget som är fel! Så vill vi ha det, säger Alexander Dellerhagen med ett leende.

Reporter: Ann-Louise Rönestål Ek

Tekniker: Robert Egnelius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista