Mankell under invigningen av Kulturcentrum Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
1 av 2
Mankell under invigningen av Kulturcentrum Foto: Leif Landin/Sveriges Radio
Henning Mankell. Foto : Leif Landin/Sveriges radio
2 av 2
Henning Mankell. Foto : Leif Landin/Sveriges radio
Litteratur

Så minns vi Henning Mankell

Patrik Byström, Härjedalens kommun, minns Mankell
5:53 min

Henning Mankell var med och skapade Kulturcentrum Mankell som en återbetalning till en lycklig barndom i Sveg.

Patrik Byström, föreståndare vid Kulturcentrum Mankell i biblioteket i Sveg tog idag emot det tråkiga beskedet om författarens bortgång.
– Mankell har inspirerat många till att börja läsa och skriva. Han var inte bara en skicklig författare utan även en modig samhällsdebattör, säger Byström.

Nu ska alla bibliotek i Härjedalens kommun trycka upp minnesbilder och tända ljus, berättar Patrik Byström som är föreståndare vid Kulturcentrum Mankell i Sveg.

Kulturcentrumet invigdes 2007 och flyttades sedan till Biblioteket i Medborgarhuset i Sveg. Författaren Henning Mankell höll själv invigningstalet den 26 maj 2015.

Rolf Lassgård minns

Rolf Lassgård var den förste att spela Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander.
– Jag är chockad. För mig är det här en unik röst som har gått bort, som kommer att vara otroligt saknad. En unik röst på det sättet att han hade en otrolig förmåga att se det här lilla landet Sverige och sätta det i ett internationellt perspektiv. Den rösten har för mig varit väldigt betydelsefull, säger Lassgård till TT.

Rolf Lassgård spelade huvudrollen i ett antal Wallander-filmer och miniserier under åren 1994 till 2007.  

P4 Jämtlands lyssnare minns

Sonia Karlsson: Har läst flera av Henning Mankells böcker. Den senaste jag läste var Kinesen. Den var mycket intressant, spännande och var nog den bästa jag läst av hans böcker. Vi hade samma födelsedag - den 3 feb - men 10 års skillnad. Han, liksom jag själv, firade aldrig sina födelsedagar. Jag läste allt om honom, som kom framför ögonen. Sorgligt att sjukdom skulle ta honom från oss så tidigt.

Monica Kullenberg: Fantastisk författare och en människa att beundra. Han pratade inte bara utan gjorde stora insatser själv utan att skrävla om dem. Respekt. Vila i frid.

Henning Mankell blev 67 år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".