Thomas Andersson
1 av 2
Thomas Andersson, Region JH. Foto: Billy Abraha
Politik

Länet ska bekämpa våldsbejakande extremism

Regionen: Vi lyfter på locket
1:44 min

Under tisdagen hålls en konferens med Mona Sahlin och hennes kommitté - nationella samordningen mot våldsbejakande extremism.

Och det kan behövas.

En kartläggning i våras visade att det inte fanns någon kommun i länet som ansåg att de hade verktyg eller metoder för att för att förebygga våldsbejakande extremism.

Nu ser det lite bättre ut. Det berättar Thomas Andersson som arbetar på Region JH och är den som arrangerat konferensen:

– Alla kommuner har en kontaktperson som har rollen att håla ihop det här arbetet i sin kommun.

Den senaste tiden har det uppmärksammats att Svenska medborgare, ofta unga män, åker till andra länder för att strida.

Enligt SÄPO har ungefär 300 svenskar anslutit sig till IS i Mellanöstern.

Svenska kommuner och regioner har varit yrvakna över hur de ska hantera det här. Det gäller inte minst Jämtlands län. En kartläggning som ÖP gjorde i våras visade att kommunerna ansåg att de inte hade verktyg för att hantera frågan.

Den gången var det bara Strömsund som hade dragit igen ett visst arbete och hade en kontaktperson.

Men även om nu alla kommuner i länet numera har en samordnare när det gäller de här frågorna så tycker Thomas Andersson att det behövs kunskap:

– Kommunerna har hanterat det här lite styvmoderligt. Så en kompetenshöjning på det här området är nog på sin plats.

I dag besöker Mona Sahlin och hennes kommitté Jämtland och i morgon samlas kommunerna, regionen och polisen för att prata ihop sig.

– Vi lyfter på locket och diskuterar - vad befinner vi oss i det här. Och vad kan vi göra i Jämtland, säger Thomas Andersson.

Det är lite oklart om någon från Jämtlands län anslutit sig till IS. Men om någon från länet skulle åka iväg och strida och sedan komma hem finns det ingen plan för hur de ska tas emot:

– Vi vet inte riktigt hur vi ska agera i det här. Och det är skälet till att vi bjuder in Mona Sahlin med den kommittén för att diskutera vad det finns för erfarenheter i övriga landet och övriga Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".