Karin Thomasson, Miljöpartiet i Östersund. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Karin Thomasson, Miljöpartiet i Östersund och vice ordförande i SKL. Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio.
Assylsökande

SKL varnar för skattechock på grund av flyktingkrisen

1:14 min

Sveriges kommuner och Landsting (SKL) varnar får dålig ekonomi och skattechocker på grund av den snabba befolkningstillväxten i spåren av flyktingkrisen.

Östersunds kommunalråd Karin Thomasson, MP, är vice ordförande i SKL och hon säger att läget är svårt i många kommuner i länet samt för region JH.

Hon varnar för tuffare tider framöver:
– Det beror på hur många nyanlända som kommer. Det är något som driver kostnaderna på kort sikt men på längre sikt kan det bli något positivt för regionen.

I en rapport från SKL så menar de att skatten behöver höjas med i snitt två kronor per hundralapp fram till 2019. Karin Thomasson tror att det finns kommuner i Jämtlands län som kan tvingas höja skatten.

– Det finns säkert någon eller några kommuner som kommer att vara tvungna att diskutera det. Det gäller även region. I Östersund diskuterar vi inga skattehöjningar, säger hon.

Hon säger att kommunerna och regionen behöver hjälp från staten. 

– Det enkla svaret är att vi skulle vilja ha mer av generella stadsbidrag i stället för de specialdestinerade bidragen. Sedan vill vi även ha en uppskrivning av stadsbidragen eftersom kostnaderna har ökat mer än de intäkterna vi får, säger Karin Thomasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista