Två män står bredvid varandra och tittar in i kameran.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Niklas Daoson (S) och vice ordförande Per Löfstrand (Fp) är inte överens om köpstoppet för Östersunds skolor och förskolor. Foto: Fredrik Alverland
Skola

Köpstopp för skolorna i Östersund

10 min

För att slippa gå back med drygt 11 miljoner kronor så har Barn- och utbildningsnämnden klubbat igenom ett köpstopp för skolor och förskolor i Östersunds kommun.

Trots att politikerna tidigare försökt dra ner på kostnaderna genom att "osthyvla" skolor och förskolor i Östersunds kommun så visar prognosen att Barn-och utbildningsförvaltningen väntas få ett underskott med 11,3 miljoner kronor i år.

För att sätta stopp för det så höll Barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun ett extra sammanträde i går kväll. Tjänstemannaförslaget att införa köpstopp röstades igenom av majoriteten. Oppositionen röstade nej.

– Absolut nödvändiga inköp kommer kunna göras trots köpstoppet om det är så att det behövs till en enskild elev eller för att leva upp till lagstiftning, säger Niklas Daoson (S), ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

Han debatterade frågan i P4 Jämtland tillsammans med oppositionspolitikern Per Löfstrand (Fp) som är vice ordförande i nämnden.

– Köpstopp löser inte problematiken med en ekonomi som skenar, säger Per Löfstrand.

Båda är eniga om att förskolebarn och skolelever förhoppningsvis inte ska märka av köpstoppet som ska pågå det här året ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista