Lena Hellberg, teamchef Ung Integration på Socialförvaltningen Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio.
Lena Hellberg, teamchef Ung Integration på Socialförvaltningen Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio.
Ensamkommande barn

Antalet ensamma flyktingbarn ökar

1:26 min

De senaste veckorna har antalet ensamkommande flyktingbarn som tagit sig till Östersund på egen hand för att söka asyl ökat dramatiskt.

Hittills i år har närmare 50 barn anlänt till Östersund och bara igår kom det sex barn.

- En historia kan vara att dom kommit med tåg. Dom får en tågbiljett redan i Stockholm eller Malmö. Sen finns det indikationer att barnen får skjuts upp till Östersund och att det är Östersund som är målet, säger Lena Hellberg, teamchef för Ung Integration på socialförvaltningen.

Unga barn

Barnen som anländer är så unga som sex år och upp till 18 år gamla och kommer främst ifrån Afghanistan. Som vi berättat tidigare misstänker polisen att barnen blivit smugglade hit.

Hur mår dom här barnen?

- Det är naturligtvis väldigt olika. När dom kommer hit så är dom oftast väldigt trötta. Dom har varit på resande fot väldigt länge och det har varit väldigt traumatiskt för dom att komma till Sverige och ovisst när dom kommer till Sverige om vad som ska hända och vart dom ska för det är ju inte barnen som valt Östersund utan det är det någon annan som gjort åt dom, säger hon.

Sova i tältsängar

Flera av barnen vet inte var dom ska ta vägen när dom anländer till Östersund och söker sig därför in till centrum där dom blir upptäckta av polisen.

Vad händer med barnen när dom kommer hit?

- Just nu i och med att vi har 6 hbv hem och dom är fyllda till bredden så får dom sova i tvrum och vi har köpt in tältsänger och extra madrasser. Och sen så får dom vara hos tills dom varit hos migrationsverket för att söka asyl, säger Lena Hellberg, teamchef för Ung Integration på socialförvaltningen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista