Henrik Ennart och Niklas Ekstedt har skrivit kokboken: Den blå maten
Henrik Ennart och Niklas Ekstedt har skrivit kokboken: Den blå maten Foto: Ulrika Pousette
Kokbok

Stjärnkocken Niklas Ekstedt blandar vetenskap och recept i ny kokbok

5:18 min

Niklas Ekstedt från Järpen har skrivit recepten för ett långt och lyckligt liv, med inspiration från de blå zonerna.

Vetenskapsjournalisten Henrik Ennart och stjärnkocken Niklas Ekstedt har  frågat de människor som blir äldst och friskast vad de har ätit.
Författarnas utgångspunkt är det som kallas Blå zoner, geografiskt avgränsade områden där chansen att bli hundra år är störst i världen.
Forskningen visar att människorna som bor i de blå zonerna är friskare och mer sällan än andra drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och även flera former av cancer.

Niklas som härstammar från Järpen anser att det behövdes inga fler kokböcker med citroner i motljus. - Jag ville ha nåt mer att ge och ett djupare ämne. Niklas fick då möjligheten att samarbeta med journalisten Henrik Ennart som tidigare har skrivit en bok om åldrandets gåta.

 Det är Henrik Ennarts efterforskningar kring de långlivades framgångsrecept och Niklas Ekstedts egenhändiga tolkning av dem i sammanlagt 52 rätter som nu resulterat i kokboken: Den blå maten.  

Själv har Niklas Ekstedt ändrat i sin inställning till mat. - Det blir mer mat och mindre socker.

Kocken Niklas Ekstedt arbetar gärna med att inspirera barn till matlagning. I höst hjälper han barn att hitta på ett restaurangkoncept runt om i Sverige och det visas så småningom på tv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista