Trygghetens hus i Östersund Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Trygghetens hus i Östersund. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Samhällsfunktioner

Unikt blåljussamarbete splittras snart

1:32 min

Något så enkelt som en öppnad dörr mellan LKC, polisens länskommunikationscentral och SOS Alarm har ytterligare förbättrat samarbetet mellan aktörerna i Trygghetens hus i Östersund.

Men nu hotas hela det unika och banbrytande samarbetskonceptet, polisens länskommunikationscentralen ska läggas ner och den funktionen flyttas till Umeå.

En nick för att visa att man förstår varandra, eller att kunna peka på varandras kartor har visat sig vara värdefullt Odh underlätta samarbetet anser man vid SOS i Östersund som nu öppnar upp sin verksamhet ytterligare mot polisens LKC för att göra samarbetet tätare.

Nu sätts samverkansrutiner att bland annat se till att inga sekretesser bryts.

Men enligt beslut flyttar LKC från Trygghetens hus till Umeå nästa år i och med polisens nya organisation.

Det är problematiskt menar SOS.

– Nu är det beslutet taget och då är det vi får förhålla oss till. Men de kommer att vara saknade. Det kommer att vara en spelare som saknas i vårt lag här i Trygghetens hus - det sticker vi inte under stol med, säger Sandra Öhnstedt, platschef för SOS Alarm i Östersund.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista