Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket
Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket
Kostråd

Charkprodukter kan orsaka cancer

4:04 min

Charkeriprodukter som korv, bacon, skinka och pasteker kan orska cancer. Det slår nu WHO fast och jämför livsmedlen med cancerframkallande ämnen som arsenik och rökning.

Det är första gången som WHO, expertorganisationen för cancer klassificerar ett livsmedel i sitt klassificeringssystem. Charkprodukter hamnar i den högsta riskklassen för cancer och rött kött i klass två.

– Vi tog del av samma typ av underlag 2014 och då kom vi fram till att ge råd till svenska konsumenter att begränsa rött kött och charkprodukter till 500 gram per vecka, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Oklar orsak

Än så länge vet inte forskarna exakt vad som är den ohälsosamma beståndsdelen i charkprodukter men sammantaget ger de en ökad risk för ändtarms- och tjocktarmscancer.

Varför just dessa kött och charkprodukterna?

– Det vet man faktiskt inte, utan man har studerat över 1 miljon individer och frågat hur mycket charkprodukter och rött kött dom äter. Sedan har man studerat om dom får cancer och vilka olika cancerformer. 

– Det man har sett är just tjock- och ändtarmcancer och att hög konsumtion av charkvaror och rött kött ökar risken att man får dom här cancerformerna, säger Rickard Bjerselius.

Största riskfaktorerna

De största riskfaktorerna i kött och charkprodukter är sådant som är kopplat till järn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein, virus samt nitrit och nitrosaminer.

Kommer ni från livsmedelsverkets sida ändra kostrekomendationerna?

– Vi kommer inte ändra idag eller imorogon utan vi kommer ta del av den här vetenskapliga rapport som WHO kommer att publicera och finns det anledning att justera våra råd kommer vi självfallet ändra dom, säger Rickard Bjerselius.

Men han tycker inte att folk behöver oroa sig för larmrapporten.

– Nej det tycker jag inte, jag tycker det är viktigt att man som konsument tar till sig den här informationen som kommer från experthåll och myndigheter och försöker relatera det till sin vardag.

–Och om man minskar köttkonsumtionen till 500 gram då är det trots alla fyra gånger i veckan som man kan äta och ha kött på tallriken och en del charkprodukter till det, säger han.

Vad bör man undvika och dra ner på?

– Det är generellt, vet man om att man äter mycket kött och charmprodukter till vardags så dra ner till 500 gram i veckan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista