SÖDERTÄLJE 20151027 Glada Östersundsspelare firar biljetten til allsvenskan efter slutsignalen i tisdagens 1-1-match i superettan mellan Syrianska FC och Östersunds FK på Södertälje fotbollsarena. Foto: Maja Suslin / TT
1 av 9
Foto: Maja Suslin / TT
Flera personer hissar upp en man i luften
2 av 9
Graham Potter hyllas av spelarna. Foto: Maja Suslin/TT
Fotbollsspelare kramar om varandra
3 av 9
Total lycka i ÖFK. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio
Brwa Nouri
4 av 9
Brwa Nouri efter 1-1 mot Syrianska och Allsvenskan är säkrad. Foto: Björn Nordquist/ Sveriges Radio
Tre personer håller om varandra
5 av 9
Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio
Publik på ståläktaren
6 av 9
En stor skara ÖFK-supportrara hade tagit sig till Södertälje för att heja fram laget. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio
Publik
7 av 9
Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio
Fyra personer håller upp löpsedlar
8 av 9
På en sportbar i Östersund firades det ordentligt. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Hejarklack
9 av 9
ÖFK-klacken på plats i Södertälje. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio
Superettan.

ÖFK klar för allsvenskan

Kujtim Bala: Någon öl får vi nog tillåtelse att fira med
1:09 min

För första gången någonsin har Jämtland ett lag i svensk fotbolls högsta serie. ÖFK spelade oavgjort borta mot Syrianska.

En film där känslorna bara sprudlar! Grattis ÖFK!

Posted by P4 Jämtland Sveriges Radio on den 27 oktober 2015

Onsdagen var en historisk kväll för jämtländsk fotboll. Östersunds fotbollsklubb spelade oavgjort mot Syrianska och en poäng räckte för att säkra direktplatsen till allsvenskan nästa säsong. ÖFK blir därmed det första jämtländska laget någonsin som spelar i allsvenskan.

Olyckskorparna hade svart statistik att peka på inför tisdagens hängmatch i superettan. Östersund hade förlorat alla fyra gånger laget mött Syrianska borta. Laget har inte ens förmått göra något mål. Och det såg länge ut som om det skulle bli en ny 0-1-förlust mot Syrianska. Men i 71:a minuten gjorde Jamie Hopcutt målet som gav kvittering till 1-1 och allsvenskt avancemang.

I första halvleken skapade Östersund mest och hade bollen mest, men säkrade även bakåt med vetskap om att en poäng skulle räcke för att ta det historiska steget.  Men första halvlekens mål blev ändå hemmalagets. En gåva från ÖFK-målvakten Haraldur Björnsson, som oattackerad tappade in bollen vid Syrianskas första hörna, slagen av Saman Ghoddos i den 39:e minuten.

Östersund inledde sedan andra halvlek krampaktigt och tillätt Syrianska att ta tag i spelet. Men Brwa Nouris djupledsboll togs om hand på bästa sätt av Jamie Hopcutt, han som avgjorde borta mot Jönköpings Södra senast. Två mål som gav fyra poäng och säkrat avancemang till högsta serien.

Matchen sågs av blott 903 åskådare på Södertälje Arena - de tillresta ÖFK-supportrarna hördes klart mest.

ÖFK avslutar säsongen med hemmamatch mot Ljungskile söndag 1 november. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".