Rättegång om tjuvjakt på varg inleds idag
Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg.
Brott

Hovrätten friar misstänkta vargjägare

1:45 min

På torsdag förmiddag kom domen i Svea Hovrätt mot de fem män som åtalats misstänkta för illegal vargjakt. Hovrätten går på tingsrättens linje och friar männen från brott.

– Jag är förvånad och inte nöjd med domen, säger åklagare Åse Schoultz till P4 Jämtland. 

Männen som kommer ifrån Härjedalens kommun har hela tiden hävdat att de i själva verket var ute och spårade bäver och friades i Mora tingsrätt. Domen överklagades till Svea Hovrätt.

Enligt åklagaren hade männen den 6 maj 2012 besökt området kring Rövarberget i Dalarna på gränsen till Härjedalen och syftet var att skada och döda varg.

Nöjd advokat

Nu har hovrätten kommit fram till samma slutsats som tingsrätten och frikänner alla fem männen.

- Jag är naturligtvis nöjd med att allt gått enligt den strategi som vi hade i målet. Min känsla var att bevisningen inte var tillräcklig, säger Hans Östberg, en av advokaterna till dom åtalade männen.

Hovrätten menar att det finns omständigheter som är besvärande, som sms-meddelanden. Men rätten menar att bäverjakten faktiskt ägde rum och att en av de tilltalade då varit guide.

Brister i utredningen

Och även om det finns viss teknisk bevisning menar hovrätten, att det finns flera brister i utredningen något som åklagare Åse Schoultz håller med om. 

- Jo det är brister i utredningen, beroende på resursbrist hos polisen. Jag tycker ändå att vi hade så väldigt mycket på fötterna om jag utrycker det så, säger Åse Schoultz.

I nuläget planerar hon inte att överklaga domen. Men Anders Dunder som är en av männen som blev friad har inte satt punkt för målet.

- Spontant kan vi säga det att vi kommer att försöka få igenom någon form av skadestånd för det vi har genomlidit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista