Arnljotskolans ingång mot skolgården.
1 av 2
Rektorn på Arnljotskolan på Frösön tycker att skolorna är alldeles för sårbara som det ser ut nu. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
En kvinna med kort hår och glasögon.
2 av 2
Christina Kristiansson, rektor på Arnljotskolan på Frösön, tror att framtiden kräver att skolorna i länet inför bemannade receptioner där besökare måste anmäla sig för att komma in i lokalerna. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
Skolsäkerhet

Lätt för obehöriga att ta sig in på skolor

Rektor: Onödigt enkelt att ta sig in i skolan
2:58 min

Det är enkelt för obehöriga att ta sig in på länets grundskolor. Det visar en kartläggning som P4 Jämtland har gjort efter skolattacken i Trollhättan.

Så många som 9 av 10 rektorer, som svarat på P4 Jämtlands enkät, uppger att det är enkelt för obehöriga att ta sig in på deras skolor.

Skolan är väldigt öppen. Vi har flera entréer, och det är omöjligt att ha koll på vilka som går in och ut.

P4 Jämtland skickade ut en enkät till runt 75 grundskolerektorer i alla kommuner i länet. Vi fick svar från 31 rektorer, men inte från någon i Åre och Bergs kommun.

Bara var sjätte rektor som svarat känner sig förberedd på eventuella våldsdåd och attentat på sina skolor. Detta trots att i stort sett alla skolor har en färdig krisplan för personalen.

Redan i dag brottas flera grundskolor i länet med obehöriga i korridorerna, till exempel gamla elever som inte längre går på skolan och hantverkare som inte är föranmälda.

Det är onödigt enkelt för en obehörig att ta sig in i skolan, men jag är tämligen säker på att de ganska snart blir ifrågasatta.

Standardrutinen är att skolpersonalen går fram så fort de ser ett nytt ansikte och frågar hur de kan hjälpa till och vem personer söker. Men en besökare kan hinna en bra bit in i lokalerna innan någon ifrågasätter, skriver en rektor i enkäten.

Skolan är ingen allmän plats som alla har tillträde till och på pappret är det rektorn som bestämmer vilka som släpps in. Men i praktiken är det oftast bara att kliva rakt in.

Jag tror att vi på sikt kommer behöva mer kontroll på våra lokaler.

Christina Kristiansson som är rektor på Arnljotskolan på Frösön tycker att skolorna är alldeles för sårbara som det ser ut nu. Hon föreslår att skolorna i framtiden får receptioner där besökare måste anmäla sig för att komma in i lokalerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".