Länsstyrelsen Jämtland i Östersund
Länsstyrelsen Jämtlands län. Foto: Sveriges radio.
Rättigheter

Länsstyrelsen i Jämtland blir bättre på mänskliga rättigheter

Helena Eriksson: Ska bli bättre på att ta in synpunkter
1:20 min

Länsstyrelsen i Jämtlands län ska bli bättre på mänskliga rättigheter. Det handlar om att alla ska få lika möjligheter och att alla människor ska behandlas lika.

60 miljoner människor är på flykt i världen och det gör frågan om de mänskliga rättigheterna högst aktuell. Men även i de små frågorna som lätt glöms bort kan ämnet vara med från A till Ö, bland annat i statlig och kommunal verksamhet. Helena Eriksson är utredare på ledningskansliet vid Länsstyrelsen i Jämtlands län och hon har just gått en utbildning i ämnet.

– Vi ska bli bättre på att ta in synpunkter från allmänheten, man ska ha rätt att bli hörd i de beslut som påverkar en själv, säger hon.

Ansvaret för att de mänskliga rättigheterna inte kränks vilar på regeringen och all statlig och kommunal verksamhet. Även andra aktörer bidrar till arbetet med att främja och skydda de mänskliga rättigheterna i Sverige. Allt enligt de regler som FN tog fram redan på 40-talet. Viktiga ledord som i en komplex verklighet ändå är lätt att sammanfatta.

– Alla ska bli behandlade lika oavsett kön, etnicitet och så vidare, säger Helena Eriksson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".