Sverigedemokraterna, partisymbol. Foto: Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna, partisymbol. Foto: Sverigedemokraterna
Politik

SD:s ledning tar avstånd från tiggaraktion i Östersund

2:24 min

Nu riktar Sverigedemokraterna från centralt håll skarp kritik mot lokala partiföreträdares agerande i Östersund.

SD på riksplanet tar kraftfullt avstånd från den manifestation som ägde rum i helgen då lokala SD-politikern Monessa Erenbo satte sig på Stjärntorget i Östersund utklädd till vad som uppfattades av förbipasserade som tiggare.

Det skulle vara ett led i oppinionsbildningen för en folkomröstning om invandringen.

– Det är inte lämpligt att klä ut sig till tiggare, som är en mycket utsatt grupp. Det är inget vi som parti står bakom. Det är inte acceptabelt, säger Christian Krappedal, pressassistent för Sverigedemokraterna.

Monessa Erenbo, som har en plats i kommunfullmäktige, hävdar att hon inte klätt ut sig till tiggare utan ville spela ekonomiskt utsatt" för att spegla ett framtidsscenario.

– Först vill jag tillägga att jag var inte utklädd till tiggare utan till en person som är utsatt och inte har ekonomi att klara sig, säger hon.  

Men det är inte bara Sverige demokraterna på riksplanet som tar avstånd över helgens manifestation. Även flera länsbor som P4 Jämtland talat med har reagerat.

– Jag tycker att det var ett väldigt dåligt exempel. Det känns väldigt förnedrande att hon ska klä ut sig för att skapa en åsikt, säger Klara Sandbäck.

–Jag kan inte fatta hur man kan komma på iden. Det känns tokigt, säger Inger Persson.

– Det är väldigt fel att klä ut sig vid en manifestation. Jag förstår inte att dom kan göra på det viset, säger Sven Larsson.

Monessa Ernebo förstår att folk reagerat på hennes utstyrsel. Och trots att hon säger sig vara missuppfattad ångrar hon inte sitt agerande.

- Det var jag som kom på iden hastigt på morgonen så det var nte någon större planering. Men jag ångrar ingenting, säger Monessa Ernebo.

Sverigedemokraterna kommer nu går vidare med ärendet och utreda händelsen.

– Vi kommer prata med SD-lokalt och utreda det som hänt. Sedan får vi ta konsekvenserna av det här får visa sig efter vi utrett det som skett. Men jag vill poängtera att det inte är acceptabelt, säger Christian Krappedal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista