Stormfälld skog efter stormen Ivar. Framtiden kan innebära fler stormar som får namn.
1 av 2
Stormfälld skog efter stormen Ivar. Framtiden kan innebära fler stormar som får namn.
Snöslungan kanske blir mer sällsynt i framtiden. Foto: Paul Kleiven / Scanpix
2 av 2
Snöslungan kanske blir mer sällsynt i framtiden. Foto: Paul Kleiven / Scanpix
Klimatet

Länet har högre temperaturer och mer nederbörd att vänta

Klimatologi i Jämtlands Län
12 min

Hur klimatet i Jämtlands län utvecklas beror på hur användningen av fossila bränslen ser ut i framtiden, dvs hur mycket mängden växthusgaser ökar i atmosfären.

I SMHI:s serie av rapporter i ämnet klimatologi har P4 jämtland tagit del av den senaste som behandlar framtidens klimat även på lokal nivå.

Årsmedeltemperaturen ligger idag (1961-1990) på ca 0°C i fjällen och ca 1,5°C i lägre terräng. Analyserna visar en gradvis ökning på ca 2 grader i mitten av seklet jämfört med referensperioden 1961-1990. I slutet av seklet beror det på vilken modell man jämför med, men i värsta fall ökar årsmedeltemperaturen med 5 grader.

När man analyserar klimat och väder i framtiden bygger forskningen på väldigt många antaganden, därför följer forskarna två vedertagna modeller, RCP4.5 och RCP8.5, där den senare bygger på att vi inte tar till några klimatåtgärder alls.

I det fallet kan vi räkna med ett snötäcke som ligger upp emot 100 dagar färre än idag. I Östersundsområdet innebär det ca 50 dagar med snötäcke mot dagens ca 150 dagar. I fjälltrakterna västerut innebär det 150 dagar mot dagens 250 dagar. Hur det påverkar fjällturismen återstår att se.

Nederbördsmängden ökar men det innebär inte att vi får våtare i markerna, varmare temperaturer innebär ökad avdunstning och det gör att vi rent av kan få minskade flöden i våra vattendrag. Totalt kommer vi att ha ungefär samma flödesmängder men med mer spridning över året.

Vi har fortfarande möjlighet att påverka framtiden, säger Elin Sjöqvist, som är meteorolog på SMHI och även projektledare för den senaste rapporten.

Jämfört med idag kommer framtidens värsta scenario innebära fler extremoväder med skyfall och stormar.

Man ska vara medveten om att beskrivningen av framtidens väder baseras på medelförhållanden, det är viktigt att komma ihåg att variationen mellan år kan vara stor, även i ett framtida klimat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".