Ett stort antal gravljus och mängder med blommor utplacerade till minne av offren i knivattacken i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Knivattacken på en skola i Trollhättan är en ögonöppnare för skolorna i länet. Nu ser flera skolor över sina krisplaner. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Skolsäkerhet

Skolor ser om sina krisplaner

1:17 min

Skolattacken i Trollhättan har fått skolor i länet att se över sina krisplaner. Och några rektorer tänker införa krisövningar. Det visar P4 Jämtlands kartläggning.

Av de 31 grundskolerektorer som svarade på P4 Jämtlands enkät så uppgav alla utom en att deras skolor har en färdig krisplan som är förankrad hos personalen. Efter skolattacken i Trollhättan har flera skolor tagit fram sina krisplaner för att se om dem.

Skolan har en handlingsplan om hot och våld som ska revideras utifrån det tragiska som skedde i Trollhättan.

Enligt skolverket är det viktigt att förskolor och skolor har en krisplan där det står hur personalen ska agera vid olika händelser.

Brandövningar är sen länge en naturlig del på länets skolor men att praktiskt öva på andra kriser är inte lika självklart. Bara tre rektorer i enkäten svarar att andra övningar görs på deras skolor. En handfull skriver att de ska eller funderar på att införa krisövningar medan några rektorer säger tydligt nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista