Johannes Collin i Norråker tillsammans med en flyktingfamilj från Syrien Foto: Johannes Collin
Johannes Collin i Norråker tillsammans med en flyktingfamilj från Syrien Foto: Johannes Collin
Integration

Norråkers engagemang för flyktingar hyllas i sociala medier.

6:59 min

Alla bybor i Norråker engagerar sig för de 30 nyanlända flyktingarna som berikat byn. Johannes Collin hann också avvärja en smärre katastrof.

Norråker fick för några veckor sedan en förfrågan att ta emot några flyktingfamiljer och förra veckan kom nästan 30 personer från Syrien och Afghanistan, berättar Johannes Collin. Genast började det samlas in kläder och lägenheter rustades med sängar. - Alla i byn har hjälpt till och det är jätteroligt, betonar Collin.

Det har inledningsvis varit en del språkförbistringar eftersom flyktingarna pratar persiska och arabiska. Men byborna laddade ner en översättningsapp som har räddat vid inköp mm.

Kunde gått illa med en burk surströmming

Johannes har också hunnit avvärja en katastrof när en flykting råkade köpa en surströmmingsburk. Johannes gick runt och försökte förklara hur illa det kunde gå om de öppnande burken och till slut hittades surströmmingsburken
Men samtidigt lovar Johannes Collin att det ska bli riktig surströmmingsfest så småningom. Jag tänkte de ska få rota sig lite i byn först, innan vi öppnar en surströmmingsburk, förklarar Johannes.

Det blir trevliga möten med kardemummakaffe och småkakor, berättar Johannes som även skrivit om sina möten i sociala medier.
Ett inlägg om mötet med en familj från Syrien har delats 6 000 gånger på facebook och det tolkar Johannes som att människor är lite svältfödda på positiva flyktingnyheter.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista