Gitarr i fodral. Foto: Privat.
Det kan bli fyra års fängelse för en gitarrförsäljning som aldrig blev av. Foto: Privat
Artskyddsbrott

Unik rättegång om utannonserad gitarr

Därför fick frösöbon inte sälja gitarren
1:29 min

I dag tas ett unikt fall upp i Östersunds tingsrätt där en Frösöbo ställs inför rätta för att ha försökt sälja en gitarr gjord av ett utrotningshotat träslag.

Den första februari 2015 lade en man på Frösön ut sin akustiska gitarr på Blocket. Men istället för köpare så knackade polisen på.

Kruxet är att gitarren delvis är gjord av dalbergia nigra, ett utrotningshotat träslag som i vardagligt tal kallas brazilian rosewood. Ett träslag som är placerat i högsta skyddsklass i CITES-konventionen och som man inte längre får sälja eller köpa, men däremot äga saker gjorda av. Det var alltså först när Frösöbon lade ut annonsen på nätet som hans gitarr blev olaglig.

Gitarren är byggd på 80-talet innan förbudet fanns. Men Frösöbon hade inte skaffat det intyg från Jordbruksverket som krävs för att få sälja den i dag. Och när annonsen väl är ute så går det inte att skaffa intyget i efterhand. Lagstiftningen är minst sagt komplicerad.

Fallet är unikt eftersom det rör en privatperson och nu riskerar mannen böter eller upp till fyra års fängelse och att den beslagtagna gitarren, som värderats till 17 000 kronor, blir förverkad.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".