Här har, som synes, taffeln ännu ej brutits. Foto: Herbert Knosowski AP/TT
Här har, som synes, taffeln ännu ej brutits. Foto: Herbert Knosowski AP/TT
Ordalaget

Ordalaget tänker på vilodagen

20 min

Vi noterar att det är Gustaf Adolfsdagen, men vi har tyvärr inga bakelser. Vi nöjer oss med att notera de vackra orden välmåga och hängivelse, som Bert Norell påmint oss om.

 

Idag brännmärker vi detoxa (avgifta) å det kraftigaste. Vi rättvisemärker en smal film (typ super 8) och lugnt, samt k-märker vilodag.

Christina Kjellsson undrar också om låttiteln ” Crazy in love” är korrekt engelska.

En av våra lyssnare funderar över skillnaden mellan klockringning och urringning.

ordalaget@sverigesradio.se

Facebook Ordalaget P4 Jämtland/Västernorrland

Som vanligt får vi e-brev. Här är några av dem:

” Hej, jag hörde idag att ni pratade om "stekare" och att det inte finns något ord för en kvinnlig "stekare". Kanske kan "fritös" vara ett alternativ. Hälsningar Pia Gillberg ”

” Hej Ordalaget!

Taffel är ett ord som hörs i samband med kungliga middagar men om man slår upp det i sv akademins ordlista så står det högtidsmiddag och piano. Ofta sägs det att man bryter taffeln när man går ifrån bordet. Jag tycker det låter knepigt. Tänk om man associerar det till pianot?

Men ett yrke som jag aldrig hört om är taffeltäckare. Har ni hört talas om det? Sedan kan man ju undra över tafflig om det har och göra med taffel?

 Jag vill gärna höra vad ni anser om ordet andäktigt. Kan man bara använda det i kyrkliga sammanhang? Eller är det OK att använda det i dagligt tal? Jag tycker det är så fint så det borde K-märkas. Eller?

Hälsningar

Carin från Matfors”


” Hej Ordalaget!

 

VEM var det som först sade “det är bara att gilla läget” och i och med det, så kapitalt starkt lyckades plantera in det uttrycket i svenska språket???

Att “gilla läget”, det uttrycket är ju ett “tvärtomspråk”...ett sorts uppgivet accepterande av något en inte alls tycker är bra!..........Det går ju tex. inte att

stå mitt i en orkan och säga att en gillar läget!!

Kan Ordalaget vänligen ge “gilla läget” lämplig behandling!!

Hälsningar

Karin Norlin”

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista