Barnhand håller i datormus
Foto: Henrik Montgomery/TT
Skola

Datorn ersätter pennan på Arnljotskolan

1:23 min

Ut med penna och papper och in med dator och tangentbord. Det är formeln för att snabbare få elever att lära sig skriva och läsa.

I dagens läroplan står det att barnen ska lära sig skriva och läsa, men inte hur. Går det lära sig utan paper och penna?

Det tycker i alla fall Arnljotskolan som jobbar med att skriva till läsning - ASL, en lärometod som går ut på språklekar och motorikövningar istället för bokstavsformande med bland annat hjälp av dator och tangentbord.

– Många elever upplever att skriva med penna inte blir snyggt och det tär på självförtroendet. När alla skriver på dator blir de fantastiska berättelser som är olika i innehållet, men ser likadana ut i formet. Säger Malin Lindé, lärare på skolan.

Under V.44 mötes ett 50-tal lärare upp på Arnljotskolan för att se hur de jobbar med ASL, förhoppningen är att fler ska börja använda metoden.

– Vi ser en annan glädje i barnen. Vi lever i en värld med datorer och ipads, barn har ju en större erfarenhet av datorer idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista