Butikshylla med målarböcker och pennor
Dagligen säljs målarböcker för vuxna på pysselbutiken i Östersund. Foto: Fredrik Sjölund
#sverigeritar

Målarböcker för vuxna nya hälsotrenden

4:43 min

Målarböcker för vuxna har blivit en stor hälsotrend och de säljer som smör.  

– Det kommer in flera kunder per dag som frågar efter målarböckerna, och det kommer mer och mer böcker med olika motiv hela tiden, berättar Maria Jönsson som jobbar i en butik i Östersund där det verkligen märker av trenden.

Det var i somras som Maria Jönsson och hennes kollega Camilla Wallner började märka av intresset bland vuxna som ville köpa målarböcker. Idag har de en hel hylla i butiken med olika sorters målarböcker som riktar sig till vuxna. Jämfört med målarböcker för barn är det mer pillriga motiv som ska färgläggas. 

Forskare menar att färgläggning av mönster kan minska stress och oro och kanske är det därför som det har blivit så populärt.

– Man glömmer tid och rum, det är som att lägga pussel, man bara sitter och målar och alla åldrar kan göra samma sak samtidigt, säger Maria Jönsson som själv hakat på trenden och börjat färglägga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista