Vindkraftbygget där mannen förolyckades. Foto Ann-Louise Rönestål Ek
Vindkraftbygget där mannen förolyckades. Foto Ann-Louise Rönestål Ek
Hovrätten

Hovrätten friar Enercon för dödsolycka

0:48 min

Även hovrätten friar vindkraftbolaget Enercon och den före detta vd:n från ansvar för dödsolyckan vid vindkraftsbygget vid Ollebacken 2011 när en arbetare föll 12 meter från en stege och dog.

På torsdagsförmiddagen kom beskedet att Hovrätten för nedre Norrland friar vindkraftbolaget Enercon och den före detta vd:n för ansvar från dödsolyckan vid vindkraftsbygget vid Ollebacken utanför Hammerdal för 4,5 år sedan.

En vindkraftarbetare föll 12 meter från en stege - som inte monterats på rätt sätt - och omkom.

Hovrätten skriver i domen att arbetsteamet hade vana och erfarenhet av byggen liknande det som skulle utföras vid olyckstillfället, samt att det fanns tydliga instruktioner om hur arbetet skulle utföras.

Att teamet sedan inte följde de säkerhetsföreskrifter som fanns framstår som ett oförklarligt agerande, enligt rätten.

Åklagare Åse Schoultz som väckt åtal för vållande till annans död och krävt företagsbot på 2 miljoner kronor är både kritisk och förvånad över domen.

– Det här innebär att har man skriftliga instruktioner på arbetsmoment krävs ingen aktiv arbetsledning ute på platsen och då får arbetstagaren skylla sig själv att han frångår dem.

Vilket ansvar tycker du att den enskilde själv har när det gäller att följa säkerhetsföreskrifter?

– Det är klart att man har ansvar och ska följa föreskrifterna men det finns ju också en orsak till varför man inte gör det: man ska prestera, vara duktig och man tjänar tid genom att göra så här, säger Åse Schoultz till P4 Jämtland.

Hon har ännu inte beslutat om hon ska överklaga domen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista