rollator, äldre, kvinna,
Det går trögt i utredningarna kring fallet med Elisabet, en kvinna i 70-årsåldern som misstänks ha utsatts för ett våldtäktsförsök av en dement medpatient på ett korttidsboende i Härjedalens kommun. Foto: Jessica Gow/TT
Brott

Utdragna utredningar i fallet med Elisabet

1:31 min

Varken rättsväsendet eller IVO är på långa vägar klara med sina utredningar kring det misstänkta våldtäktsförsöket på ett korttidsboende i Härjedalens kommun i februari.

Det går trögt i utredningarna kring fallet med Elisabet, en kvinna i 70-årsåldern som misstänks ha utsatts för ett våldtäktsförsök av en dement medpatient på ett korttidsboende i Härjedalens kommun.

Sen i slutet av sommaren har både åklagare och Inspektionen för vård och omsorg utrett vad som egentligen hände inne på Elisabets rum på korttidsboendet den där natten i februari när en dement man ska ha trängt sig på. Man utreder även om det kan ha varit tjänstefel av enhetschefen på korttidsboendet att låta den misstänkte mannen bo kvar på samma avdelning som kvinnan i två månader efter det inträffade.

Den rättsliga utredningen har stannat upp hos polisen, skriver åklagaren Eva Lena Rimér till P4 Jämtland. Senast förra veckan skrev åklagaren en påminnelse till polisen eftersom ingen utredning redovisats. Lika trögt går det med den utredning som görs av Inspektionen för vård och omsorg. Här är det Härjedalens kommuns kommun som är stoppklossen. Socialnämnden har inte skickat in allt underlag som IVO begärt, säger Gudrun Långström, inspektör på IVO.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista