En man i kavaj tittar i kameran.
Under en längre tid har polisen i länet haft fler frihetsberövade än vanligt, enligt polischefen Sten Sundin. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
Brott

Många frihetsberövade i Jämtland just nu

2:34 min

Ovanligt många misstänkta brottslingar sitter häktade eller anhållna i länet. Polisens utredare tvingas därför prioritera bort andra brott.

Under en längre tid har polisen i Jämtlands län haft fler frihetsberövade än vanligt. Nyligen satt så många som 13 personer anhållna eller häktade samtidigt. Det är nästintill max vad polisen klarar av, enligt Sten Sundin, chef för utredningssektionen i polisområde Jämtland.

Oftast sätter polisen två utredare på varje misstänkt brottsling som är frihetsberövad. Och när utredarna inte räcker till så växer högen med andra brott som inte hinns med. Enligt Sten Sundin är det inte bara mängdbrott som misshandel och stöld, utan även brott som tidigare har prioriterats.

Vi måste prioritera bort andra högt prioriterade brott för de ärende med frihetsberövade måste gå först.

Förutom att polisen i Jämtlands län haft ovanligt många mordutredningar att ta hand om senaste halvåret så har man också fått plocka in allt fler personer som misstänks för brott i nära relation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista