Sex och samliv

Kondomer på lösvikt i Östersund

7:02 min

Snart öppnar länets första kondomeria - en liten kondomaffär för ungdomar mitt i centrala Östersund.

På Ungdomsmottagningen på gågatan mitt i centrala Östersund öppnar inom kort länets första kondomeria.

– Kondomer är viktigt för oss och vi kan en del så vi vill underlätta för ungdomar samtidigt som det ska vara lite kul. Man kan plocka som smågodis, säger Katarina Gützkow Lundström, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Östersund.

Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar i åldern 14 - 22 år. Det är även unga i dessa åldrar som kondomerian vill locka till sig.

- Vi vill förmedla att det finns flera olika sorter, former, smaker, storlekar och hur man använder kondomer, säger Katarina Gützkow Lundström.

Tanken är också att personal ska finnas på plats och kunna ge råd och svara på frågor om kondomer.

Är vi bättre eller sämre på att använda kondomer?

- Det jag vet är att ungdomar generellt är duktiga på att använda kondomer. Ungdomar är intresserade att använda. Sen är det inte alltid man får till det. Och där finns vi till för att stötta dom, säger Katarina Gützkow Lundström.

Är det en större medvetenhet idag?

- Ungdomar är medvetna om att kondomer är bra. Men just att få till det i "the moment" det kan vara svårt. Därför tycker vi att kondomen är viktig även innan man har börjat ha sex med en partner. Att man tagit i kondomer, känt hur dom känns, kanske provat ut en som passar mig. Det gör det lättare. Ingen föds med den kunskapen utan alla måste lära sig, säger hon.

- Man kan få kondomer av oss gratis, det är viktigt att våga prova lite, säger hon.

Invigningen av kondomerian på Ungdomsmottagningen är den 1 december.